Články

Výzkum dlouhověkosti - senioři psi i feny

Kategorie: Zdraví Aktualizováno 30. 10. 2023 9:13 Zveřejněno 18. říjen 2023
Napsal Helena Jahelková Zobrazeno: 885

Výzkum dlouhověkosti - studie se rozšiřuje i na feny!!!
Pokud máte psa či fenu nad 12,5 roku nebo do kontrolní skupiny psa či fenu ve věku 2 až 7 roků, zapojte se prosím. Je třeba odebrat 5 vzorků DNA z tlamy, přiložit kopii PP, a u kastrovaných jedinců uvést v jakém věku byli kastrováni.


Zaslat poštou na adresu:

RNDr. Evžen Korec, CSc.
EKOSPOL
Dukelských hrdinů 747/19
170 00 Praha 7

Pan Korec je ředitel ZOO Tábor a zaštiťuje tento výzkum. Obálku označte nápisem ČSV.

Kdo se můžete zapojit, prostudujte si prosím přesný návod k odběru vzorků viz níže a připravte si potřebné věci podle uvedeného obrázku či videa, vatové tyčinky a nějaký dobře uzavíratelný igelitový pytlík. Kdo má přímo sadu na odběr, může jí použít, kdo nemá, použije např. vatové tyčinky na čištění uší, jen nesmí být ničím kontaminované. Postup vlastního odběru není nic složitého, koncem vatové tyčinky zatočte ma sliznici v tlamě psa "v pysku" na každé straně, čistý konec ustřihnětem udělejte pět vzorků. Pes by neměl alespoň hodinu před tím jíst a taky by se neměl okusovat s ostatními psy. Pak dejte všech 5 vzorků do obálky a pošlete poštou co nejdříve po odběru, spolu s kopií PP. U kastrátů nezapomeňte zřetelně uvést, např do kopie PP.

S problémy nebo dotazy se obraťte mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo zavolejte + 420 723 206 900.

Z galerie